Categorieën

Attractiepunten

Er is veel “te zien”, “te doen” en “te bezoeken” langs de route van de Buurtbus Reeuwijk. De dienstregeling van de buurtbus elders op deze pagina’s geeft u de precieze informatie hoe laat u waar en wanneer kunt in- of uitstappen.

TE ZIEN
In het gebied van de polder Middelburg (tussen de punten 23 en 24 op de routekaart) ziet u veel boomkwekerijen. Als u bij de halte “Nieuweweg” uitstapt en dan door Randenburg, Zuidwijk, Reijerskoop en de Middelburgseweg wandelt, ziet u de prachtige kwekerijen van Boskoop en Reeuwijk. Bij de halte “Tempelbrug” aan de Middelburgseweg (punt 24 op de routekaart) stapt u weer in de bus.

De “Reeuwijkse Hout” ( nabij punt 29 op de routekaart) en de “Goudse Hout” (punt 5 op de routekaart) zijn prachtige natuurgebieden.
Voor een bezoek aan de Goudse Hout, kunt u het beste uitstappen bij de halte “’t Vaantje” (punt 5 op de routekaart). Vandaar kunt u door de Goudse Hout naar de halte Driewegplein wandelen (punt 7 op de routekaart). Natuurlijk kunt u ook alleen een ommetje maken in de Goudse Hout en weer instappen bij ‘”t Vaantje”.
Voor een bezoek aan en een wandeling door de Reeuwijkse Hout, kunt u het beste uitstappen bij de halte “Treebord/Oudeweg” (punt 29 op de routekaart). Vandaar is het een stief kwartiertje lopen naar het restaurant en terras “Paviljoen”. Het is dan tevens mogelijk via de Reeuwijkse Hout een wandeling door het plassengebied te maken en op een ander punt langs de route van de bus weer op te stappen.

Langs de route van de Buurtbus vindt u diverse oude kerken en kerkjes.
In Reeuwijk-Dorp (punt 20 op de routekaart) staat de prachtige katholieke kerk gewijd aan de H.H. Petrus en Paulus. Deze kerk werd gebouwd in 1890. Hier bevindt zich ook de Rooms-Katholieke begraafplaats. Aan de rand van het dorp, op de hoek van de Kerkweg en de Nieuwdorperweg, staat de Nederlands Hervormde kerk (punt 19 op de routekaart) uit 1871.
Ook in Sluipwijk bevindt zich een Nederlands Hervormde kerk (punt 3 op de routekaart). Deze kerk werd gebouwd in 1863.
In Gouda bevinden zich uiteraard eveneens enige kerkgebouwen. De belangrijkste is de Sint Jan. Met zijn schip van 123 m is het de langste kerk van Nederland. Beroemd zijn vooral de gebrandschilderde Goudse glazen van de gebroeders Wouter en Dirck Crabeth uit het midden van de zestiende eeuw.

De Buurtbus rijdt door een groot deel van het Reeuwijkse Plassen gebied. Vanuit de bus krijgt u een goed kijkje op de meeste van de elf plassen. Beter is het natuurlijk om te gaan wandelen.
Een voorbeeld: Als u uitstapt bij de halte “’t Vaantje” (punt 5 op de routekaart) kunt u langs de oevers van een aantal plassen naar restaurant “’t Wapen” wandelen (punt 2 op de routekaart). Vandaar is het slechts een paar minuten lopen naar de halte “Koningin Wilhelminastraat” (punt 1 op de routekaart).

De route van de buurtbus voert ook door een groot deel van de Reeuwijkse Polders. Vanuit de bus kunt u al een blik werpen op drie polders met alle weidse schoonheid die een polder te bieden heeft. Vanaf de Bloemendaalseweg (punt 16 op de routekaart) ziet u de Polder Bloemendaal. Vervolgens ziet u vanaf de Reewal (punt 18 op de routekaart), de Polder Middelburg (Oostzijde van de Reewal) en de Polder Re (Westzijde van de Reewal). Over het Kaagjesland (punt 21 op de routekaart) rijdt u door de Polder Middelburg. Daarna ziet u vanaf de Middelburgseweg (punt 23 op de routekaart) de Polder Middelburg en de Tempel-polder.

Natuurlijk kunt u ook door en langs de polders wandelen. Tussen de punten 16 en 27 op de routekaart kunt u in en uit de buurtbus stappen.
Ook is het mogelijk om met een schouw poldertochten te maken. U kunt zich hiertoe aanmelden bij de familie Van Leeuwen aan de Oud-Reeuwijkseweg (punt 27 op de routekaart).

Langs de route van de buurtbus ziet u veel soorten dieren. Zowel in de lucht, in het water als in de wei. Het gebied is een eldorado voor vogelaars. De sperwer wordt er gesignaleerd alsmede de ekster, kraai, fazant, mus, spreeuw, roodborstje, koolmees, winterkoninkje, kievit, ooievaar, koekoek, meeuw en grutto. Daarnaast vliegen er insecten rond als muggen en hommels, maar ook bijen, wespen, vlinders en libellen
In de poldersloten en in de plassen zien we de reiger, de zwaan, de wilde eend, de fuut en de meerkoet. En helaas ook de muskusrat, het dier dat met zijn gangenstelsels de oevers ondermijnt en daardoor heftig bestreden wordt. De plaatsen waar de provinciale rattenvangers hun klemmen plaatsen worden gemarkeerd met een fel oranje vlaggetje.
In de plassen komen trouwens veel vissoorten voor. In het voorjaar kunt u aan de ondiepe slootkanten de karpers zien spelen om uiteindelijk te paren.
Uiteraard kunt u in de polder ook koeien, paarden, schapen en varkens zien en minder huiselijke dieren als muizen, ratten, salamanders, slangen en ganzen.

TE DOEN
Lekker eten kunt u bij diverse gelegenheden langs de route van de Buurtbus.
Voor een lunch of een diner kunt u terecht bij de restaurants “’t Vaantje” (punt 5 op de routekaart), “De Landerij” (punt 17 op de routekaart) en “Friends” (punt 20 op de routekaart).
Een kleine snelle hap vindt u bij brasserie “Westenwind” in winkelcentrum Bloemendaal (punt 15 op de routekaart) en cafetaria “Zus en Zo” aan de Koningin Wilhelminastraat in Reeuwijk-Brug (punt 34 op de routekaart).

Ofschoon fietsen langs – een deel van – de route van de Buurtbus heel aantrekkelijk is kunnen wij u op dat punt niet van dienst zijn. In de bus is helaas geen ruimte voor het vervoer van fietsen om zodoende op mooie plekjes langs de route van de buurtbus te komen. Wel kunt u bij het NS station in Gouda (punt 11 op de routekaart) een fiets huren. Binnen 15 minuten fietst u dan door het plassengebied.

Fotograferen kunt u natuurlijk langs de hele route van de buurtbus. In de Reeuwijkse polders en in het plassengebied kunt u prachtige natuur-opname’s maken. Ook de Tempel (punt 25 op de routekaart) en het gebied rond Oud-Reeuwijk (punt 26 op de routekaart) bieden de gelegenheid tot mooie plaatjes. Zeker in de wintermorgen als de rijp nog aan de bomen zit.

Bij de kaasboerderij van de familie Van der Werf (punt 22 op de routekaart) kunt u uw eigen kaas maken. Bij de familie Van Leeuwen in Oud-Reeuwijk (punt 27 op de routekaart) kunt boerenkaas kopen

Bij restaurant “’t Wapen” (punt 2 op de routekaart) kunt u fluisterboten huren om het water van de Reeuwijkse Plassen te verkennen.

Koffiedrinken kunt u op vele plaatsen langs de route van de buurtbus. Enkele van de genoemde gelegenheden beschikken over een terras aan het water.

  • Restaurant “’t Wapen” (punt 2 op de routekaart)
  • Restaurant “’t Vaantje “ (punt 5 op de routekaart)
  • Café “Het Wapen van Gouda” (punt 8 op de routekaart)
  • Brasserie “Westenwind” (punt 15 op de routekaart)
  • Restaurant “De Landerij” (punt 17 op de routekaart)
  • Cafetaria “Zus en Zo” (punt 34 op de routekaart)

Natuuractiviteiten en -educatie kunt u beleven bij de Watersnip in Sluipwijk (punt 3 op de routekaart).

Picknicken is mogelijk op vele plaatsen langs de route van de Buurtbus. Zeker aan de oevers van de plassen is picknicken plezierig. Heel bijzonder mag het picknicken op de Kijk- en Kaasboerderij van der Werf aan de Middelburgseweg genoemd worden (punt 22 op de routekaart).

Schilderen kunt langs de gehele route van de buurtbus. Pak uw ezel en schildersdoos en zoek een prachtig plaatsje langs de route.

Windsurfen kunt u op de “Broekvelden en Vettenbroek”-plas, ook wel de surfplas genoemd (nabij punt 29 op de routekaart). Surfplanken en een volledige surf-uitrusting kunt u huren bij windsurfclub “Reeuwijk”, naast restaurant “Paviljoen” in de Reeuwijkse Hout ( nabij punt 29 op de routekaart).

Met de juiste visakte kunt u op vele plaatsen langs de route van de buurtbus vissen. Er zijn vele mogelijkheden om een lijntje uit te gooien. Vanaf de oevers van de vele sloten of plassen of door een bootje te huren en de plas op te gaan.

Velen maakten reeds gebruik van de Buurtbus om schitterende wandeltochten te maken. Stap “ergens” uit de buurtbus, maak een prachtige wandeling en stap een paar haltes verder weer in om huiswaarts te gaan. Aantrekkelijke wandeltochten zijn mogelijk in het plassengebied, in de Reeuwijkse Hout ( nabij punt 29 op de routekaart) en in de Goudse Hout (punt 5 op de routekaart). Maar ook de polders rond Reeuwijk-Dorp bieden veel moois om doorheen te wandelen.

Ook voor mensen die van winkelen houden is de Buurtbus een uitkomst. Aan de route liggen de winkelcentra “Bruggehoofd” en “Miereakker” (punten 34 en 29 op de routekaart) in Reeuwijk-Brug. In Reeuwijk-Dorp heeft de ALDI alles in huis (punt 20 op de routekaart) en het winkelcentrum Bloemendaal in Gouda biedt u natuurlijk ook veel mogelijkheden (punt 15 op de routekaart). Aan de Willem en Marialaan in Gouda bevindt zich eveneens een winkelcentrum (tussen de punten 8 en 10 op de routekaart).
Bij het “Groen Centrum” aan de Büchnerweg in Gouda kunt terecht voor al uw tuinbenodigdheden (punt 13 op de routekaart), evenals trouwens bij tuinderij “Vlijtig Liesje” (punt 16 op de routekaart) aan de Bloemendaalseweg, waar de kas vol staat met artikelen voor pot en perk.
Uiteraard kunt u ook gewoon in Gouda gaan winkelen. We zetten u af bij het NS-station (punt 11 op de routekaart) en in vijf minuten bent u middenin de stad.

Zeilen kunt u natuurlijk ook op de Reeuwijkse plassen. Heeft u geen zeilboot, geen probleem. Bij jachtwerf Homan aan de Platteweg (punt 6 op de routekaart) kunt u er een huren. Ook bij Moons aan de ‘s-Gravenbroekseweg (punt 2 op de routekaart) is dat mogelijk.

Zonnebaden is mogelijk aan de oevers van de Reeuwijkse plassen, zover het is toegestaan. Een zonneweide is aanwezig aan de Elfhoevenplas, hoek Ree/Korssendijk (punt 4 op de routekaart). Aan de “Broekvelden en Vettenbroek”-plas, naast restaurant “Paviljoen” (nabij punt 29 op de routekaart) is een prachtig zandstrand met zonneweide gesitueerd. Ook de zonneweide van zwembad de “De Fuut”aan de Treebord in Reeuwijk-Brug (punt 30 op de routekaart) leent zich uitstekend voor een zonnebad.

Zwemmen kunt u in principe in alle Reeuwijkse plassen. Let echter op de waarschuwingen over de waterkwaliteit. In zwembad “De Fuut” aan de Treebord (punt 30 op de routekaart) kunt u prettig zwemmen. Ook is het goed zwemmen in de “Broekvelden en Vettenbroek”-plas in de Reeuwijkse Hout ( nabij punt 29 op de routekaart).

TE BEZOEKEN
De buurtbus brengt u naar een groot aantal nuttige bestemmingen in uw dagelijks leven. Over de afwisselende route rijden we niet alleen naar prachtige recreatiegebieden en door schitterende polders, maar ook langs een aantal winkelcentra. We brengen u naar zorgcentra, naar het ziekenhuis of naar de dokter. De buurtbus is ook gemakkelijk als u even “een bakkie wilt doen” bij een familielid of u als u bijvoorbeeld even naar de kapper moet. De buurtbus brengt en haalt u waar u wilt. Onder één voorwaarde: we houden ons wel aan de vaste route. Weliswaar staan er haltepalen, maar even de hand opsteken is voldoende om de Buurtbus voor u te laten stoppen. Ook buiten de haltes.

Aan het begin van de route (of het eind, afhankelijk van waar je vandaan komt) ligt het Restaurant “’t Wapen” (punt 2 op de routekaart). Vanaf de halte Koningin Wilhelminastraat bij het Zorgcentrum Herbergier even de Breevaartbrug over, dan nog honderd meter lopen over de Notaris d’ Aumérielaan en u bent in het restaurant, met een ruim terras aan de plas en een mooie serre. Er is ruimte voldoende in dit rustieke restaurant om een kopje koffie te drinken, een kleine hap te nuttigen of een complete maaltijd te gebruiken. Voor alleen een glaasje wijn of een biertje, bent u hier ook aan het goede adres.

In het centrum van Reeuwijk Brug bevindt zich het Winkelcentrum “Miereakker” (punt 29 op de routekaart). Dit is een gezellig winkelcentrum, nauwelijks 50 meter lopen vanaf het de halte ‘De Brug’ waar u uit de bus bent gestapt. U vindt er de supermarkt Jumbo met een postagentschap, bakker, slager, bloemisterij, drogisterij, groenten en fruit , kaas en noten, een schoenenwinkel, een dames- en heren kapsalon, een kledingwinkel, een stomerij, een zonnestudio en de wereldwinkel.

Nabij de verzorgingstehuizen Reehaven en Ravenhorst aan de Treebord in het centrum van Reeuwijk-Brug vindt u het Medisch Centrum Reeuwijk (punt 32 op de routekaart). U stapt er voor de deur in en uit de bus.

Midden in het plassengebied ligt de oude dorpskern “Sluipwijk” (punt 3 op de routekaart). Een oud kerkje en typische daglonershuisjes, en dat alles temidden van de plassen, het is zeker een bezoekje waard.

Een bezoek aan de Reeuwijkse plassen is op zichzelf natuurlijk al interessant. Actieve en passieve recreatie, vorsen en struinen, natuuronderzoek, het kan er allemaal. Op vele punten van de route kunt u uit- en instappen.

Restaurant “’t Vaantje” (punt 5 op de routekaart) is gelegen op de T-splitsing van de Platteweg met de Korssendijk, aan de rand van het plassengebied. Buiten in de grote voortuin of binnen in het restaurant, kunt u zich echt gastronomisch laten verwennen.

Een bezoek aan het natuurgebied “Goudse Hout” is zeker aan te bevelen. Uren kunt u er wandelen door dit uitgestrekte gebied van velden, sloten, plassen, bomen en bosschages. Uit- of instappen kunt u het beste bij halte “’t Vaantje” (punt 5 op de routekaart).

Aan de Willem de Zwijgersingel in Gouda (punt 9 op de routekaart) kunt in uit- en instappen voor een bezoek aan het Zorgcentrum Savelberg.

Vanaf het NS-station in Gouda (punt 11 op de routekaart) kunt u een bezoek brengen aan de stad Gouda. Met al zijn historische gebouwen, monumenten, gezellige terrassen en leuke winkeltjes.

Bij het Groene Hart Ziekenhuis zijn twee bushaltes.
Eén halte is aan de Bleulandweg (punt 12 op de routekaart. Hier is ook de HAP (Huis Artsen Post) gevestigd. Tevens bevindt zich hier (aan de oostzijde van het ziekenhuis) de nacht-ingang en de eerste hulp.
De andere halte is aan de Büchnerweg (punt 13 op de routekaart). Hier is de dag-ingang van het Ziekenhuis gevestigd, alsmede de polikliniek.

Aan de Büchnerweg vindt u ook het “Groen Centrum” (punt 13 op de routekaart). Hier kunt u terecht voor al uw tuinplanten, bomen en heesters. Ook tuingereedschap en alle middelen om uw tuin mooi te maken kunt u hier kopen.

Aan de Ridder van Catsweg bevindt zich de halte Verpleeghuis en Zorgcentrum “Prinsenhof” (punt 14 op de routekaart). Vanaf de halte is het ongeveer 100 meter lopen naar de ingang van het verpleeghuis en het zorgcenrum.

De buurtbus stopt aan de Ridder van Catsweg voor het Winkelcentrum “Bloemendaal” (punt 15 op de routekaart), nabij de ingang van café “Westenwind”.

Aan het eind van de Ridder van Catsweg, bij de kruising met de Bloemendaalseweg is de halte waar u kunt in- en uitstappen voor een bezoek aan de Kinderboerderij de Goudse Hofsteden. Vanaf de halte is het nog ca. 200 meter lopen.

Aan de Bloemendaalseweg bevindt zich het tuincentrum “Vlijtig Liesje” (punt 16 op de routekaart). Kom daar de kas in en zoek iets uit dat bloeit of groeit.

Op de driesprong Bloemendaalseweg/Reewal en Brugweg vindt u restaurant “t Baarsje” (punt 17 op de routekaart). Dit restaurant is zeer landelijk gelegen en heeft een schitterend terras. Natuurlijk is hier lekker eten gegarandeerd.

De polder “Middelburg” is een uitgeveend terrein en ligt daarom dieper dan zijn omgeving. Aan de Middelburgseweg (grens Reeuwijk / Waddinxveen resp. Reeuwijk/Boskoop) is het pompgemaal gesitueerd dat het grondwater in de polder op peil houdt.
De polder heeft alles wat een polder te bieden heeft: vogels, groot vee en klein vee.

De Tempel is een oude buurtschap met landelijke lintbebouwing (punt 25 op de routekaart). Het is zeker een bezoekje waard. Hier, aan de Schinkeldijk, bevindt zich ook de Algemene Begraafplaats Reeuwijk.

Oud-Reeuwijk (punt 26 op de routekaart) is een prachtige weg om te wandelen. U ziet hier historische boerderijen, scharrelend vee en prachtige oude wilgen aan de slootkant.

Een bezoek aan het natuurgebied “Reeuwijkse Hout” is zeker aan te bevelen. Uren kunt u wandelen door dit uitgestrekte gebied van weiden, sloten, bomen en bosschages en langs de oevers van de “Broekvelden en Vettenbroek”-plas . Uit- of instappen kunt u het beste bij de halte “Treebord/Oudeweg” punt 29 op de routekaart).

Zwembad “De Fuut” aan de Treebord (punt 30 op de routekaart) is een open bad met een prachtige zonneweide.

Het Zorgcentrum Reeuwijk (“Reehaven”) en het Dienstencentrum “Ravenhorst”, beiden met  de ingang aan de Treebord (punten 31 en 32 op de routekaart), liggen eveneens aan de route van de Buurtbus.

De winkelcentra “Miereakker” (punt 29 op de routekaart) en “Bruggehoofd” (punt 34 op de routekaart) in Reeuwijk-Brug liggen beide aan de route van de Buurtbus.

De Buurtbus stopt bij het bureau van zorgverlener “Vierstroom” aan de Koningin Wilhelminastraat (punt 34 op de routekaart).

De buurtbus stopt vlakbij de Kringloopwinkel aan de Koningin Wilhelminastraat (punt 34 op de routekaart). U kunt uit- en instappen op de driesprong Koningin Wilhelminastraat/Albert Schweitzerstraat, ca. 50 meter vanaf de winkel.

Legenda

.1. Zorgcentrum Herbergier
.2. Restaurant ’t Wapen
…. Moons botenverhuur
…. (’s Gravenbroekseweg 14)
.3. Sluipwijk /Watersnip
.4. Zonneweide
.5. Restaurant ’t Vaantje
…. Goudse Hout
.6. Jachtwerf Homan
.7. Driewegplein
.8. Cafe Het Wapen van Gouda
10. Zorgcentrum Savelberg
11. NS Station Gouda
12. Groene Hart Ziekenhuis
13. Groene Hart Ziekenhuis Polikliniek
.. .. Zorgcentrum Prinsenhof.
15. Winkelcentrum Bloemendaal
. . . Brasserie Westenwind
16. Bloemendaalseweg
17. Restaurant De Landerij
18. Reewal
19. NH  Kerk
20. Reeuwijk-Dorp
.. .. Supermarkt Aldi
.. .. Restaurant Friends
… . RK Kerk
21. landelijk Kaagjesland
22. Kaasboerderij fam. van der Werf
23. Middelburgseweg
24. Tempel Brug
25. Tempel
26. Oud-Reeuwijkseweg
27. Kaasboerderij
.. .. fam. van Leeuwen
28. Reeuwijkse Hout
29. Landal Green Parcs
30. Zwembad De  Fuut
31. Zorgcentrum Reehaven
.. .. Medisch Centrum
32. Zorgcentrum Ravenhorst
33. Zalencentrum De Brug
34. Winkelcentrum Bruggehoofd
. … Cafetaria Zus en Zo