Attractiepunten

Er is veel “te zien”, “te doen” en “te bezoeken” langs de route van de Buurtbus Reeuwijk. De dienstregeling van de buurtbus elders op deze pagina’s geeft u de precieze informatie hoe laat u waar en wanneer kunt in- of uitstappen.

TE ZIEN
De “Reeuwijkse Hout” en de “Goudse Hout” zijn prachtige natuurgebieden.
Voor een bezoek aan de Goudse Hout, kunt u het beste uitstappen bij de halte “Driewegplein”, een ommetje maken in de Goudse Hout en weer instappen op het Driewegplein of bij de halte “Waarsmanslag”.
Voor een bezoek aan en een wandeling door de Reeuwijkse Hout, kunt u het beste uitstappen bij de halte “Treebord/Oudeweg”. Vandaar is het een stief kwartiertje lopen naar het restaurant en terras “Paviljoen”.

Langs de route van de Buurtbus vindt u diverse oude kerken en kerkjes.
In Reeuwijk-Dorp staat de prachtige katholieke kerk gewijd aan de H.H. Petrus en Paulus. Deze kerk werd gebouwd in 1890. Hier bevindt zich ook de Rooms-Katholieke begraafplaats. Aan de rand van het dorp, op de hoek van de Kerkweg en de Dorpsweg, staat de Nederlands Hervormde kerk uit 1871.
In Gouda bevinden zich uiteraard eveneens enige kerkgebouwen. De belangrijkste is de Sint Jan. Met zijn schip van 123 m is het de langste kerk van Nederland. Beroemd zijn vooral de gebrandschilderde Goudse glazen van de gebroeders Wouter en Dirck Crabeth uit het midden van de zestiende eeuw.

De Buurtbus rijdt nabij het Reeuwijkse Plassen gebied. Een voorbeeld: Als u uitstapt bij de halte “Treebord/Oudeweg” kunt u langs een aantal plassen wandelen.

De route van de buurtbus voert ook een stukje door de Reeuwijkse Polders. Vanuit de bus kunt u al een blik werpen op enkele polders met alle weidse schoonheid die een polder te bieden heeft. Vanaf de Bloemendaalseweg ziet u de Polder Bloemendaal. Vervolgens ziet u vanaf de Reewal, de Polder Middelburg (Oostzijde van de Reewal) en de Polder Re (Westzijde van de Reewal).

Ook is het mogelijk om met een schouw poldertochten te maken. U kunt zich hiertoe aanmelden bij de familie Van Leeuwen aan de Oud-Reeuwijkseweg.

Langs de route van de buurtbus ziet u veel soorten dieren. Zowel in de lucht, in het water als in de wei. Het gebied is een eldorado voor vogelaars. De sperwer wordt er gesignaleerd alsmede de ekster, kraai, fazant, mus, spreeuw, roodborstje, koolmees, winterkoninkje, kievit, ooievaar, koekoek, meeuw en grutto. Daarnaast vliegen er insecten rond als muggen en hommels, maar ook bijen, wespen, vlinders en libellen
In de poldersloten en in de plassen zien we de reiger, de zwaan, de wilde eend, de fuut en de meerkoet. En helaas ook de muskusrat, het dier dat met zijn gangenstelsels de oevers ondermijnt en daardoor heftig bestreden wordt. De plaatsen waar de provinciale rattenvangers hun klemmen plaatsen worden gemarkeerd met een fel oranje vlaggetje.
In de plassen komen trouwens veel vissoorten voor. In het voorjaar kunt u aan de ondiepe slootkanten de karpers zien spelen om uiteindelijk te paren.
Uiteraard kunt u in de polder ook koeien, paarden, schapen en varkens zien en minder huiselijke dieren als muizen, ratten, salamanders, slangen en ganzen.

TE DOEN
Lekker eten kunt u bij diverse gelegenheden langs de route van de Buurtbus.
Voor een lunch of een diner kunt u terecht bij de restaurants “De Landerij” aan de Zwarteweg en “Friends” aan de Dorpsweg, nabij de gelijknamige haltes.
Een kleine snelle hap vindt u bij brasserie “Westenwind” in het winkelcentrum Bloemendaal.

Ofschoon fietsen langs – een deel van – de route van de Buurtbus heel aantrekkelijk is kunnen wij u op dat punt niet van dienst zijn. In de bus is helaas geen ruimte voor het vervoer van fietsen om zodoende op mooie plekjes langs de route van de buurtbus te komen. Wel kunt u bij het NS station in Gouda een fiets huren. Binnen 15 minuten fietst u dan door het plassengebied.

Fotograferen kunt u natuurlijk langs de hele route van de buurtbus. In de Reeuwijkse polders en in het plassengebied kunt u prachtige natuur-opname’s maken. Ook het gebied rond Oud-Reeuwijk bieden de gelegenheid tot mooie plaatjes. Zeker in de wintermorgen als de rijp nog aan de bomen zit.

Bij de familie Van Leeuwen in Oud-Reeuwijk kunt u boerenkaas kopen
Bij restaurant “’t Wapen” kunt u fluisterboten huren om het water van de Reeuwijkse Plassen te verkennen.

Koffiedrinken kunt u op vele plaatsen langs de route van de buurtbus.

  • Restaurant “’t Wapen” aan de Notaris d’Aumerylaan in Reeuwijk-Brug
  • Restaurant “Loetje” aan de Notaris d’Aumerylaan in Reeuwijk-Brug
  • Brasserie “Westenwind” in het winkelcentrum Bloemendaal
  • Restaurant “De Landerij” aan de Zwarteweg nabij Reeuwijk-Dorp
  • Délilounge in het winkelcentrum aan de Miereakker in Reeuwijk-Brug

Picknicken is mogelijk op vele plaatsen langs de route van de Buurtbus. Zeker aan de oevers van de plassen is picknicken plezierig.

Schilderen kunt langs de gehele route van de buurtbus. Pak uw ezel en schildersdoos en zoek een prachtig plaatsje langs de route.

Windsurfen kunt u op de “Broekvelden en Vettenbroek”-plas, ook wel de surfplas genoemd. Surfplanken en een volledige surf-uitrusting kunt u huren bij windsurfclub “Reeuwijk”, naast restaurant “Paviljoen” in de Reeuwijkse Hout.

Met de juiste visakte kunt u op vele plaatsen langs de route van de buurtbus vissen. Er zijn vele mogelijkheden om een lijntje uit te gooien. Vanaf de oevers van de vele sloten of plassen of door een bootje te huren en de plas op te gaan.

Velen maakten reeds gebruik van de Buurtbus om schitterende wandeltochten te maken. Stap “ergens” uit de buurtbus, maak een prachtige wandeling en stap een paar haltes verder weer in om huiswaarts te gaan. Aantrekkelijke wandeltochten zijn mogelijk in het plassengebied, in de Reeuwijkse Hout en in de Goudse Hout. Maar ook de polders rond Reeuwijk-Dorp bieden veel moois om doorheen te wandelen.

Ook voor mensen die van winkelen houden is de Buurtbus een uitkomst. Aan de route ligt het winkelcentrum “Miereakker” in Reeuwijk-Brug. In Reeuwijk-Dorp heeft de ALDI alles in huis en het winkelcentrum Bloemendaal in Gouda biedt u natuurlijk ook veel mogelijkheden. Aan de Willem en Marialaan in Gouda bevindt zich eveneens een winkelcentrum.
Bij tuinderij “Vlijtig Liesje” aan de Bloemendaalseweg kunt u terecht voor al uw tuinbenodigdheden. De kas staat daar vol met artikelen voor pot en perk.
Uiteraard kunt u ook gewoon in Gouda gaan winkelen. We zetten u af bij het NS-station en in vijf minuten bent u middenin de stad.

Zonnebaden is mogelijk aan de oevers van de Reeuwijkse plassen, zover het is toegestaan. Een zonneweide is aanwezig aan de Elfhoevenplas, hoek Ree/Korssendijk. Nog een heel behoorlijk stukje lopen trouwens, vanaf de bushalte “Dunantlaan, De Brug”. Aan de “Broekvelden en Vettenbroek”-plas, naast restaurant “Paviljoen” is een prachtig zandstrand met zonneweide gesitueerd. Ook de zonneweide van zwembad de “De Fuut” aan de Treebord in Reeuwijk-Brug leent zich uitstekend voor een zonnebad. Halte voor de deur.

Zwemmen kunt u in principe in alle Reeuwijkse plassen. Let echter op de waarschuwingen over de waterkwaliteit. In zwembad “De Fuut” aan de Treebord kunt u prettig zwemmen. Ook is het goed zwemmen in de “Broekvelden en Vettenbroek”-plas in de Reeuwijkse Hout.

TE BEZOEKEN
De buurtbus brengt u naar een groot aantal nuttige bestemmingen in uw dagelijks leven. Over de afwisselende route rijden we niet alleen naar prachtige recreatiegebieden en door schitterende polders, maar ook langs een aantal winkelcentra. We brengen u naar zorgcentra, naar het ziekenhuis of naar de dokter. De buurtbus is ook gemakkelijk als u even “een bakkie wilt doen” bij een familielid of u als u bijvoorbeeld even naar de kapper moet. De buurtbus brengt en haalt u waar u wilt. Onder één voorwaarde: we houden ons wel aan de vaste route. Weliswaar staan er haltepalen, maar even de hand opsteken is voldoende om de Buurtbus voor u te laten stoppen. Ook buiten de haltes.

Vanaf de halte “Dunantlaan, De Brug” is het een paar honderd meter lopen naar het Restaurant “’t Wapen” of “Loetje” aan de Notaris d’ Aumérielaan. Restaurants met een ruim terras aan de plas. Er is ruimte voldoende in deze restaurants om een kopje koffie te drinken, een kleine hap te nuttigen of een complete maaltijd te gebruiken. Voor alleen een glaasje wijn of een biertje, bent u hier ook aan het goede adres.

In het centrum van Reeuwijk-Brug bevindt zich het Winkelcentrum “Miereakker”. Dit is een gezellig winkelcentrum, nauwelijks 50 meter lopen vanaf het de halte ‘Dunantlaan, De Brug’ waar u uit de bus bent gestapt. U vindt er de supermarkt Jumbo met een postagentschap, bakker, slager, een winkel in kipproducten, bloemisterij, gemakswinkel, drogisterij, kaas en noten, een schoenenwinkel, een dames- en heren kapsalon, een kledingwinkel, een slijterij, een stomerij, een zonnestudio met beautysalon, een vestiging van Délilounge, een opticien, een cafetaria en de wereldwinkel.

Nabij de verzorgingstehuizen Reehaven en Ravenhorst aan de Treebord in het centrum van Reeuwijk-Brug vindt u het Medisch Centrum Reeuwijk. U stapt er voor de deur in en uit de bus.

Een bezoek aan het natuurgebied “Goudse Hout” is zeker aan te bevelen. Uren kunt u er wandelen door dit uitgestrekte gebied van velden, sloten, plassen, bomen en bosschages. Vooral kinderen zullen genieten van de aanwezige natuurspeelplaats. Alle gelegenheid om te klauteren, in het water te spelen en andere spannende dingen te doen. Hier is ook de Heemtuin. Uit- of instappen kunt u het beste bij de halte “Driewegplein”.

Aan de Willem de Zwijgersingel in Gouda kunt in uit- en instappen voor een bezoek aan het Zorgcentrum Savelberg.

Vanaf het NS-station in Gouda kunt u een bezoek brengen aan de stad Gouda. Met al zijn historische gebouwen, monumenten, gezellige terrassen en leuke winkeltjes.

Voor een bezoek aan het Groene Hart Ziekenhuis stapt u uit bij de halte “Ridder van Catsweg”. Van hier is het een kort stukje lopen naar de hoofdingang.

De buurtbus stopt aan de Ridder van Catsweg voor het Winkelcentrum “Bloemendaal”, nabij de ingang van café “Westenwind”.

Aan het eind van de Ridder van Catsweg, bij de halte “Boerensloot” kunt u in- en uitstappen voor een bezoek aan de Kinderboerderij de Goudse Hofsteden. Vanaf de halte is het nog ca. 200 meter lopen.

Aan de Bloemendaalseweg bevindt zich het tuincentrum “Vlijtig Liesje”. Kom daar de kas in en zoek iets uit dat bloeit of groeit.

Op de driesprong Bloemendaalseweg/Reewal en Brugweg vindt u restaurant “De Landerij” . Dit restaurant is zeer landelijk gelegen en heeft een schitterend terras. Natuurlijk is hier lekker eten gegarandeerd.

De Tempel is een oude buurtschap met landelijke lintbebouwing. Het is zeker een bezoekje waard. Hier, aan de Schinkeldijk, bevindt zich ook de Algemene Begraafplaats Reeuwijk. Uit- en instappen bij de halte Oud-Reeuwijkseweg/Kerkweg. Vanaf de halte is het nog 200 meter lopen.

Oud-Reeuwijk is een prachtige weg om te wandelen. U ziet hier historische boerderijen, scharrelend vee en prachtige oude wilgen aan de slootkant.

Een bezoek aan het natuurgebied “Reeuwijkse Hout” is zeker aan te bevelen. Uren kunt u wandelen door dit uitgestrekte gebied van weiden, sloten, bomen en bosschages en langs de oevers van de “Broekvelden en Vettenbroek”-plas. Uit- of instappen kunt u het beste bij de halte “Treebord/Oudeweg”.

Zwembad “De Fuut” aan de Treebord is een open bad met een prachtige zonneweide. Halte voor de deur.

Het Zorgcentrum Reeuwijk (“Reehaven”) en het Dienstencentrum “Ravenhorst”, beiden met de ingang aan de Treebord liggen eveneens aan de route van de Buurtbus. Dat geldt ook voor de zorgcentra “Herbergier” en “Thomashuis” met ingang aan de Raadhuisweg.